22 лютага, Мінск /Кар. БЕЛТА/. У Брэсцкай вобласці вырабляецца 50 працэнтаў ад рэспубліканскага аб'ёму плодаагародніннай прадукцыі. Аб гэтым расказала першы намеснік старшыні камітэта па сельскай гаспадарцы і харчаванні Брэсцкага абласнога выканаўчага камітэта Людміла Ляшук у праекце БЕЛТА "Краіна гаворыць" на тэму "Год якасці - зроблена ў Беларусі!"
Як расказала Людміла Ляшук, у рэспубліканскіх аб'ёмах вытворчасці Брэсцкая вобласць займае лідзіруючыя пазіцыі, у прыватнасці па асноўнай беларускай сыравіне - мясе і малаку.
"Гэта якасная прадукцыя, якая ідзе далей у перапрацоўку. Што датычыцца малака, то за апошнія 10 гадоў зроблены значны крок наперад - рост аб'ёмаў вытворчасці склаў 98 працэнтаў, з іх 80 працэнтаў малака сорту "экстра". Штогод мы ўводзім у эксплуатацыю новыя малочнатаварныя комплексы. Глабальная мадэрнізацыя вытворчасці дала магчымасць нам перавесці на новыя тэхналогіі 87 працэнтаў дойнага пагалоўя", - адзначыла спецыяліст.
Формулай поспеху Брэсцкай вобласці Людміла Ляшук назвала прынцып чатырох "К" - кадры, каровы, кармы, камфорт. Што датычыцца кароў, цяпер патэнцыял дойнага статка складае 10 тыс. кг удою малака ў год. Вобласць таксама паказвае высокі паказчык племянной работы.
"Канечне, рэалізаваць генетычны патэнцыял можна толькі дзякуючы якасным кармам і ў неабходнай колькасці. Тут таксама глабальная работа праведзена. Запасы кармавых адзінак у вобласці складаюць 33 ц на ўмоўную галаву, - сказала яна. - Калі з гэтага ланцужка выпадае хаця б адна "К", то тады ўзнікаюць пытанні".
Паводле слоў Людмілы Ляшук, Брэсцкай вобласці ёсць да чаго імкнуцца. "Калі гаварыць у цэлым аб аб'ёмах, то па малаку мы вырабляем у шэсць разоў больш, чым можам спажыць у вобласці. Гэта рэальныя лічбы 2022 года. За мінулы год толькі ў малаку мы прыраслі на 10 працэнтаў і лічба будзе яшчэ вышэйшай. Калі глядзець па агародніннай прадукцыі, то 50 працэнтаў ад рэспубліканскага аб'ёму агародніны, бульбы і пладоў атрымліваецца на тэрыторыі Брэсцкай вобласці, - заявіла яна. - Гэта магчыма дзякуючы прымяненню тэхналогій і іх мабільнасці".
Малака- і мясаперапрацоўчыя прадпрыемствы вобласці з'яўляюцца флагманамі ў Беларусі як па вытворчасці, так і па рэалізацыі прадукцыі. Гэта звыш 40 працэнтаў рэспубліканскіх аб'ёмаў вытворчасці па сырах паўцвёрдых, амаль палавіна па каўбасных вырабах (47,3 працэнта), трэць - па натуральнамалочнай прадукцыі (34,9 працэнта) і мясных кансервах (27,9 працэнта), чвэрць - па сметанковым масле (23,1 працэнта).
Магутнасці малаказаводаў вобласці даюць магчымасць перапрацоўваць у год да 2,6 млн т малака, мясакамбінатаў - да 180 тыс. т жывёлы.
*Праект створаны за кошт сродкаў мэтавага збору на вытворчасць нацыянальнага кантэнту.