Афіцыйны сайт Рэспублікі Беларусь
Каляды і Новы год у Беларусі
Бізнес
Каляндар падзей у Беларусі
Выдатныя мясціны Беларусі
Сусветная спадчына ЮНЕСКА ў Беларусі
Беларускія санаторыі і курорты
Сувеніры з Беларусі
| Галоўная | Бізнес | Бізнес-навіны

Бізнес-навіны

9 Сак 2021

Экспарт беларускіх прадуктаў харчавання ва Узбекістан у 2020 годзе вырас больш як у два разы

Экспарт беларускіх прадуктаў харчавання ва Узбекістан у 2020 годзе вырас больш як у два разы
Фота прэс-службы Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання

9 сакавіка, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Экспарт беларускіх прадуктаў харчавання ва Узбекістан у 2020 годзе вырас больш як у 2 разы, паведамілі БЕЛТА ў прэс-службе Міністэрства сельскай гаспадаркі і харчавання.

На мінулым тыдні ў Ташкенце прайшло пасяджэнне сумеснай міжурадавай камісіі па двухбаковым супрацоўніцтве. Міністр сельскай гаспадаркі і харчавання Беларусі Іван Крупко сустрэўся з міністрам сельскай гаспадаркі Узбекістана Жамшыдам Хаджаевым і кіраўніцтвам Дзяржаўнага камітэта ветэрынарыі і развіцця жывёлагадоўлі Узбекістана. Бакі дамовіліся пашырыць наменклатуру пастаўляемай сельскагаспадарчай прадукцыі і прадуктаў харчавання, абмеркавалі магчымасці перапрацоўкі мяса-малочнай прадукцыі. Беларускі бок выказаў гатоўнасць падзяліцца вопытам у галіне вырошчвання ва Узбекістане беларускіх сартоў цукровых буракоў для далейшай перапрацоўкі і прамысловай вытворчасці цукру. Было вырашана актывізаваць работу міжведамаснай рабочай групы па сельскай гаспадарцы і харчовай прамысловасці.

"Сёння паміж Узбекістанам і Беларуссю наладжана цеснае супрацоўніцтва ў галіне гандлю сельскагаспадарчай прадукцыяй, навукі і аграрнай адукацыі. У 2020 годзе тавараабарот сельгаспрадукцыі і прадуктаў харчавання перавысіў $87 млн і вырас на 76 працэнтаў у параўнанні з 2019 годам, дабавіўшы каля $38 млн у грашовым эквіваленце. Экспарт беларускіх прадуктаў харчавання ў 2020 годзе вырас больш як у два разы і дасягнуў $73 млн. Ва Узбекістан павялічаны пастаўкі беларускай ялавічыны больш як у 2 разы, цукру - у 3,5 раза, сухога малака - у 2 разы, рыбы і рыбапрадуктаў - у 1,5 раза. У Беларусь з Узбекістана імпартаваліся сушаныя і свежыя ягады і фрукты, агародніна, бахчавыя культуры, арахіс і баваўнянае валакно", - расказалі ў прэс-службе.

Краіны актыўна ўзаемадзейнічаюць у сферы жывёлагадоўлі, ветэрынарыі і селекцыі сельскагаспадарчых культур. У 2020 годзе ва Узбекістан пастаўлена каля 400 галоў буйной рагатай жывёлы беларускай селекцыі. У планах на бягучы год - нарасціць аб'ёмы і пашырыць асартымент племянной прадукцыі. Для гэтага прадпрыемствамі дзвюх краін "Белплемжыўаб'яднанне" і "УсходМедГеруда" створаны сумесны селекцыйна-генетычны цэнтр, які будзе займацца купляй і пастаўкай беларускай племянной жывёлы ва Узбекістан, навуковым і тэхналагічным суправаджэннем, кансультацыямі.

Беларускае прадпрыемства ААТ "БелВітуніфарм" сумесна з Самаркандскім інстытутам ветэрынарнай медыцыны і Навукова-даследчым інстытутам ветэрынарыі прынялі рашэнне аб стварэнні сумеснага прадпрыемства па вытворчасці ветпрэпаратаў і вакцын ва Узбекістане.

У Ташкенцкай вобласці НДІ агароднінабахчавых культур і бульбы Узбекістана сумесна з НПЦ НАН Беларусі па бульбаводстве і плодаагародніцтве праводзяцца выпрабаванні 8 сартоў бульбы і 20 агароднінных культур. Таксама атрымана 45 сартоў агародніны і 6 сартоў дынь беларускай селекцыі.

Па яшчэ адным перспектыўным напрамку - насенняводстве - актыўна ўзаемадзейнічаюць РА "Белнасенне" і Цэнтр насенняводства Узбекістана. У 2020 годзе ў Беларусь адправілі ўзоры насення гароху, фасолі, морквы, цыбулі, таматаў і іншых культур узбекскай селекцыі для выпрабаванняў. Атрыманы станоўчыя вынікі. Акрамя таго, насенне таматаў, цыбулі, буракоў, радыскі, морквы, фасолі беларускай селекцыі паспяхова вырошчваліся ў глебава-кліматычных умовах Узбекістана.

Што датычыцца сферы адукацыі, створаны сумесныя факультэты паміж Ташкенцкім дзяржаўным аграрным універсітэтам (ТашДАУ) і Гродзенскім дзяржаўным аграрным універсітэтам у Ташкенце і Андыжане. З 2019-2020 вучэбнага года пачаты прыём студэнтаў на бакалаўрыят па напрамках "ахова раслін і каранцін" і "тэхналогія захоўвання і перапрацоўкі жывёльнай сыравіны". Прафесарскі  і выкладчыцкі склад ТашДАУ праходзіў курсы павышэння кваліфікацыі ў Магілёўскім дзяржаўным універсітэце харчавання.

Архіў
Пн Аўт Сер Чцв Пт Сб Нядз
Помнікі Вялікай Айчыннай вайны ў Беларусі