16 чэрвеня, Мінск /Кар. БЕЛТА/. Больш за 100 лепшых распрацовак навуковых і інавацыйных арганізацый прадстаўлена на віртуальнай выстаўцы беларускіх тавараў і вытворцаў Made in Belarus #AgroFood, якая ўпершыню праходзіць у Беларусі. На калектыўным стэндзе Дзяржаўнага камітэта па навуцы і тэхналогіях Беларусі свае дасягненні дэманструюць 11 арганізацый рознай ведамаснай прыналежнасці, паведамілі БЕЛТА ў прэс-службе ДКНТ.
"Вучоныя Беларускага нацыянальнага тэхнічнага ўніверсітэта прапануюць умацоўваць рэжучыя дэталі сельскагаспадарчых машын комплекснымі зносастойкімі борзмяшчальнымі тэрмадыфузійнымі слаямі паніжанай ломкасці, што дае магчымасць як павысіць стойкасць дэталей ва ўмовах умераных ударных нагрузак, так і прадоўжыць тэрмін іх эксплуатацыі. Распрацаваныя сумесі для парашковага насычэння не маюць у сваім саставе дэфіцытных і экалагічна небяспечных кампанентаў і больш як у два разы таннейшыя за замежныя аналагі", - адзначылі ў прэс-службе.
Нацыянальная акадэмія навук Беларусі прадстаўляе інавацыйную сістэму электраасвятлення цяпліцы на аснове святлодыёдных свяцілень Flora Led (ФАР-1). Гэта сістэма асвятлення прыходзіць на змену традыцыйнай сістэме дасвечвання на аснове натрыевых лямпаў высокага ціску, паколькі дае магчымасць не толькі знізіць у два разы спажыванне электраэнергіі, але і характарызуецца доўгім тэрмінам службы, больш высокім каэфіцыентам выкарыстання светлавога патоку, што спрыяльна ўплывае на рост раслін.
Біяпестыцыды для комплекснай аховы раслін Аурын, Стымул, Немацыд, а таксама біялагічны прэпарат МаксІмун, прадстаўленыя на выстаўцы Беларускім дзяржаўным універсітэтам, створаны на аснове мікраарганізмаў-прадуцэнтаў, таму экалагічна бяспечныя, не патагенныя і не таксічныя для чалавека, жывёл і раслін, пазбаўлены мутагеннай і анкагеннай актыўнасці, валодаюць пралангаваным дзеяннем, у два разы таннейшыя за замежныя аналагі і маюць мноства іншых карысных уласцівасцей.
Вітамінна-мінеральныя прэміксы для прадуктаў харчавання функцыянальнага прызначэння - распрацоўка вучоных з Беларускага дзяржаўнага ўніверсітэта - істотна пашыраюць асартымент вырабаў дыетычнага прызначэння. Аказваюць лячэбна-прафілактычнае, агульнаўмацавальнае ўздзеянне, кампенсуюць дэфіцыт жыццёва важных біялагічна-актыўных кампанентаў. Выкарыстоўваюцца для карэкцыі харчавання дзяцей дашкольнага і школьнага ўзросту, асоб пажылога ўзросту, работнікаў цяжкіх вытворчасцей і спартсменаў.
Навукова-практычны цэнтр Нацыянальнай акадэміі навук Беларусі па харчаванні прапануе спецыялізаваныя харчовыя прадукты са зніжанай колькасцю ў саставе фенілаланіну і бялку (сумесь для бульбянога пюрэ і клёцак, сумесь для выпечкі кексаў, пячэння, крупы, кашы, макаронныя вырабы), рэкамендаваныя для харчавання людзей, якія церпяць ад фенілкетанурыі. "Гэта распрацоўка дала магчымасць пашырыць асартымент на беларускім рынку і павялічыць аб'ёмы вытворчасці новых відаў прадуктаў з паніжанай колькасцю бялку і фенілаланіну і тым самым знізіць імпарт аналагічнай прадукцыі", - дадалі ў ДКНТ.
У час першай віртуальнай выстаўкі Made in Belarus #AgroFood сёння адбудзецца міжнародны аграрны анлайн-форум, на якім абмяркуюць уплыў пандэміі ў розных краінах на аграпрамысловы комплекс і сферу знешняга гандлю сельскагаспадарчай прадукцыяй.